in , ,

Zgârie-norii Din Lemn Sunt În Vogă

Zgârie-norii Din Lemn Sunt În Vogă

Wooden Skyscrapers Are On The Rise
Zgârie-norii Din Lemn Sunt În Vogă – imagine via citymetric.com

Zgârie-norii din lemn nu par să fie o idee tocmai bună, nu? Ei bine, în realitate chiar sunt. În picioare până în zilele noastre, pagoda de 5 etaje din templul Legii Înfloritoare din Prefectura Nara a Japoniei, este un testament al rezistenței lemnului și versatilității acestuia ca și material de construcție. Conform unei analize, pilonul central care suportă întreaga structură a fost instalat în anul 594 și a rezistat testului timpului, până în zilele noastre și cel mai probabil și în viitor.

Templul Legii Înfloritoare din Prefectura Nara a Japoniei – image via kusuyama.jp

Dacă această construcție de cinci etaje a fost posibilă folosind lemnul cu mai bine de 1400 de ani în urmă, folosind tehnologia de astăzi, zgârie-norii din lemn nu sunt foarte departe de a deveni realitate. Mai exact, unele clădiri înalte sunt ridicate chiar acum în jurul lumii. Astăzi, cea mai înaltă clădire din lemn este un bloc de apartamente cu 14 etaje din Bergen, Norvegia. O altă clădire, de această dată în Canada, cu 18 etaje se estimează că va fi terminată anul acesta, în 2017, fiind un cămin al Universității British Columbia. Sunt de asemenea proiecte de a construi un alt zgârie-nori de 21 de etaje în Amsterdam. Mai mult de atât, există proiecte pentru construirea a unui turn rezidențial de 40 de etaje construit din lemn, în Stockholm.

Blocul de apartamente de 14 etaje din Bergen, Norvegia imagine via tu.no

Lemnul, ca material de construcții, are un număr de avantaje asupra betonului armat. Pentru început, este mult mai ușor. Asta înseamnă că poate ajunge la o înălțime mai mare fără greutatea suplimentară care încarcă structura. Asta înseamnă de asemenea că fundația clădirii poate fi mult mai mică decât cea a unei clădiri din beton armat. Lemnul este de asemenea mult mai flexibil față de beton și poate suporta mai bine un cutremur.

sală de sport aflată într-un zgârie-nor din lemn – imagine via timberdesignandtechnology.com

În al doilea rând, spre deosebire de ciment, lemnul este o resursă regenerabilă și un excelent absorbant pentru CO2. Arborii atrag dioxidul de carbon din atmosferă pentru a crește și îl stochează. Estimările ne arată că utilizarea lemnului pentru construirea unui zgârie-nor poate reduce amprenta de carbon a acestuia cu 60-70%. Cea mai mare îngrijorare atunci când este folosit lemnul pentru construirea structurilor înalte este dacă poate suporta greutatea. Dar, dezvoltările tehnologice recente, cum ar fi laminarea in cruce a cherestelei, oferă materialului o rezistență mult mai mare față de lemnul convențional.

apartament într-un zgârie-nor din lemn -imagine via timberdesignandtechnology.com

Iată mai jos o ilustrație superbă realizată de către cei de la Futurism, care ne oferă exemple excelente și ne răspunde întrebărilor legate de zgârie-norii din lemn.

Alte articole interesante:

 

 

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

Helmet Cam Footage Shows An Angry Bear Chasing Mountain Bikers

Imagini Incredibile Cu Un Urs Ce Fugărește Bicicliști

Volkswagen Expects To Be The World Leader In Electric Cars by 2025

Volkswagen Estimează Că Va Fi Cel Mai Mare Producător De Mașini Electrice În 2025