in ,

Un Râu Întreg A Dispărut În Patru zile

Un Râu Întreg A Dispărut În Patru zile

Un Râu Întreg A Dispărut În Patru zile
Un Râu Întreg A Dispărut În Patru zile

Pentru prima dată în istoria recentă, un râu întreg a dispărut. Și asta, doar în patru zile. Cum este posibil așa ceva? Ei bine, fenomenul are un nume și este cunoscut drept pirateria de râu. Asta se întâmplă atunci când cursul râului este preluat de o altă apă curgătoare, din varii motive. Ce este deosebit în acest caz, este faptul că astfel de acțiuni se desfășoară de regulă pe parcursul mai multor ani, secole poate chiar milenii. De data aceasta, totul s-a întâmplat în patru zile.

Ce s-a întâmplat a fost că râul Slims, localizat în teritoriul YUKON din Canada, a secat într-un interval de timp numit de oamenii de știință: „geologic instantaneu și foarte probabill să fie permanent„. Acum, pentru a fi sinceri, apa nu a dispărut pur  și simplu, dar și-a schimbat direcția și curge în altă direcție.

Fiind o zonă izolată, descoperirea a fost făcută cel mai probabil din greșealăde către geologul Dan Shugar de la University of Washington Tacoma. Acesta se deplasa în zonă împreună cu echipa lui pentru a lucrări în teren, doar pentru a da peste acest râu secatce avea înainte o albie lata de 480 metri. După ce au luat elicopterul pentru a se deplasa în amonte, și-au dat imediat seama care a fost cauza pentru acest eveniment.

Aparent, pentru ultimele trei sau patru secole, râul era alimentat de Ghețarul Kaskawulshr. Dar, pe măsură ce ghețarul scădea în dimensiune, excesul de apă a făcut o gaură în gheață, întrun alt punct și a început să curgă prin punctul respectiv. Acum, apa nu mai curge prin râul Slims către marea Bering, aceasta se scurge prin râul  Kaskawulsh și se varsă în Oceanul Pacific.

Evenimentul pirateriei de râu nu a avut loc în fața ochilor lor, totuși, bazându-se pe descoperirile de acolo, au reușit să deducă faptul că s-a întâmplat foarte repede, între 26 și 29 Mai, 2016.

După cum am spus mai devreme, a mai avut loc și în trecut, dar de data acesta lucrurile sunt mai speciale. Pentru început, geologii nu știau că se poate întâmpla atât de repede și că a fost o consecință indirectă a activității umane, prin schimbările climatice.

Având în vedere că zona este slab populată, este foarte ușor de trecut cu vederea acest eveniment de piraterie a râului. Cu toate acestea, evenimentul trebuie tratat cu toată seriozitatea, efectele acestui eveniment cel mai probabil nu se vor opri aici. Pentru început, ecosistemul din jutul râului secat cel mai probabil se va schimba. În al doilea rând,apa ce curge pe noul râu, este foarte posibil să aibă o compoziție chimică diferită din moment ce provine dintr-un ghețar, va afecta noua rută dar și gura de vărsare.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

Emoji Vibrators Are Finally Here!

Nou Pe Piată: Vibratoarele Emoji

Research Shows That Cycling To Work Reduces The Risk Of Any Type of Death By Over 40%

Pedalatul Reduce Riscul De Deces Cu Peste 40%