in ,

Țara Care Și-a Arestat Bancherii Și Acum împarte Banii cu Locuitorii Săi

iceland
source: icelandmag.visir.is/

În primul rând Islanda și-a arestat bancherii pentru implicarea lor directă în criza financiară din 2008. Acum, fiecare Islandez va primi o cotă parte din vânzarea uneia dintre cele mai mari trei bănci, Íslandsbanki.

Dacă ministrul Finanțelor Bjarni Benediktsson își va putea duce planurile la bun sfârșit – ceea ce este foarte posibil – Islandezii vor fi plătiți cu 30.000 kr (aprox 3200 Euro) după ce guvernul preia proprietatea băncii.  Íslandsbanki ar fi a doua din cele trei mari bănci care ar fi în proprietatea statului.

“Spun că dacă guvernul ia partea decisă, 5%, și pur și simplu să o ofere locuitorilor acestei țări,” declară acesta.

Deoarece Islandezii au preluat controlul guvernului, ei sunt și proprietarii băncilor. Benediktsson crede că acest lucru va aduce capital străin în țară care va alimenta economia, care este singura din Europa care s-a recuperat complet după criza din 2008. Islanda a reușit chiar să își plătească integral datoria către FMI – în avans față de data prestabilită.

Guðlaugur Þór Þórðarson, vice președintele Comitetului pentru Buget, a explicat că această acțiune  ar facilita ridicarea controalelor capitalului, deși nu a fost convins de faptul că proprietatea Statului ar fi soluția ideală. Fostul Ministru al Finanțelor, Steingrímur J. Sigfússon a luat partea lui Þórðarson, declarând în cadrul unei emisiuni de radio, ca „nu ar trebui să pierdem băncile în mâinile unor incompetenți” și că Islanda ar beneficia de o schimbare a atenției către „bănci comerciale de la bănci de investiții”.

Planurile nu sunt deocamdată stabilite foarte clar pentru preluarea și plățile ulterioare către fiecare persoană din țară, dar abordarea revoluționară a Islandei în tratarea crizei financiare internaționale din 2008 merită cu siguranță toată atenția.

Islanda a condamnat recent al 26-lea bancher pentru 74 de ani în închisoare pentru cauzarea haosului financiar. Între timp, criminalii bancari din Statele Unite au fost recompensați pentru fraudă și manipularea pieței cu o grațiere enormă pe banii plătitorilor de taxe.

(Sursă)

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

All it needs now is a fin Image credits RanMarine.

Rechinii Din Portul Rotterdam Care Mănâncă Gunoiul

Superman Suits Have Been Created by Scientists

Costumul Lui Superman A Fost Creat De Oamenii De Știință