in ,

Știința Ne Arată Că Răzbunarea Are Într-adevăr Un Gust Dulce

Știința Ne Arată Că Răzbunarea Are Într-adevăr Un Gust Dulce

Știința Ne Arată Că Răzbunarea Are Într-adevăr Un Gust Dulce
Știința Ne Arată Că Răzbunarea Are Într-adevăr Un Gust Dulce

Cu toții am avut parte de răzbunare într-un fel sau altul. Fie noi am reușit să ne răzbunăm, fie cineva s-a răzbunat pe noi. De fiecare dată parcă ne-a făcut să ne simțim într-un fel bine, nu? Ei bine, conform celor supse de David Chester și C Nathan DeWall de la  University of Kentucky, nu e doar o senzație.

În urma cercetărilor acestora, se pare că odată ce ni se întâmplă ceva ce ne face să ne simțim nedoriți, creierul nostru declanșează un raspuns pentru a repara starea noastră prin răzbunare. Descoperirile lor au fost raportate în Journal of Personality and Social Psychology.

Cei doi cercetători au recrutat 156 de voluntari pentru a lua parte în acest experiment. Le-au cerut fiecăruia să redacteze un eseu pe o tema personală. Eseurile nu au fost complicate sau importante, dar li s-a cerut ulterior să schimbe lucrările între ei, să acorde note colegilor și să evalueze lucrările.

Dar, necunoscut le-a fost faptul că unele evaluări au fost scrise de către cercetători și au fost intenționat scrise astfel încât să conțină răutate si critică acidă: „Unul dintre cele mai proase eseuri pe care le-am citit vreodată” – unul dintre mesaje, printre altele de același tip.

După ce fiecare participant a citit evaluarea recepționată, le-a fost cerut să își exprime sentimentele rănite prin împungerea unei păpuși cu acul, păpușă care ar reprezenta persoana care a scris vorbele urâte. După nenumărate împunsături, acești participanți s-au simțit mai bine. De fapt, starea lor a fost aproape la fel cu cea a grupului care nu a primit evaluări negative.

Știința Ne Arată Că Răzbunarea Are Într-adevăr Un Gust Dulce
Știința Ne Arată Că Răzbunarea Are Într-adevăr Un Gust Dulce
A doua rundă a experimentului „Revenge”

While the first part of the experiment had shown that people acted „aggressively” against those who made them feel bad, it didn’t precisely show whether they did it to improve their mood or not. So, a second round of testing was devised.

De data aceasta, o nouă serie de 154 voluntari a fost selecționată și li s-a oferit o pastilă despre care li s-a spus că le va amplifica abilitățile cognitive. Dar, unora dintre ei li s-a spus că pastila le-ar aduce echilibru al stării de spirit. Ei bine, pastila nu avea niciun efect, fiind un placebo.

Toată lumea a fost invitată să joace un joc video care implica trei participanți iar scopul era de a pasa mingea. Din nou, deși participanților li s-a spus că se jucau între ei, de fapt se jucau împotriva calculatorului. Iar pentru unii dintre ei, calculatorul le pasa mingea o dată la 10 pase. Cei din grupul de control primeau un număr egal de pase.

La fel ca în cazul primului experiment, cei afectați negativ au avut posibilitatea de a induce „durere” persoanei care le-a greșit. Al doilea joc presupune apăsarea unei sonerii, iar persoana cea mai lentă era pedepsită cu o sonerie puternică în căști. Persoanele care erau mai rapide, puteau ajusta volumul soneriei care suna în urechile celor mai lenți, după cum considerau de cuviință. Zgomotul putea ajunge până la 105 decibeli, echivalent cu gălăgia pe care o face un elicopter dacă ar sta la 30 de metri deasupra capului tău.

Fără să fim surprinși, cei care au fost respinși la pasarea mingii s-au răzbunat pe cei care nu le-au pasat mingea. Desigur nu știau că ceilalți oameni nu erau reali. Interesant este faptul că cei respinși prima dată, care știau că primesc o pastilă ce le aduce echilibru stării de spirit nu au crescut volumul la fel ca cealaltă grupă, având un comportament la fel ca al celor care nu au fost respinși deloc. .

„Împreună, aceste descoperiri sugerează că agresivitatea bazată pe respingere este în parte condusă de dorința de a returna homeostazie afectivă. Pe lângă asta, descoperirile impică natura recompensatorie a agresiunii ca un stimulent pentru tendințele violente ale persoanelor respinse” scriu cercetătorii.

 

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

Tesla Va Lansa Cel Mai Mare Program De Stocare Al Energiei Din Lume

Satul Nou Descoperit Care Este Mai Vechi Cu 10.000 de Ani Decât Piramidele

Satul Descoperit Care Este Mai Vechi Cu 10.000 de Ani Decât Piramidele