in ,

Satul Românesc cu 1.000 de Pivnițe

Satul Românesc cu 1.000 de Pivnițe

image via adevarul.ro
image via adevarul.ro

Cultura vinului și tradiția pot fi găsite în majoritatea satelor mici din Câmpia de Vest. Butoaiele de vin sunt păstrate în pivnițe vechi de sute de ani, unele săpate direct în stancă. Un astfel de loc este satul Sălacea în apropiere de granița cu Ungaria, în județul Bihor. Aceasta este o așezare veche cu dovezi arheologice care datează încă din epoca bronzului. Peste 94% din întreaga populație este acum de etnie maghiară, comunitatea fiind compusă din două asezări mai mici: Sălacea si Otomani. Sălacea a fost atestată pentru prima dată în 1067, iar în 1215 apare din nou sub numele de Zolos

capture

Atunci când maghiarii s-au stabilit aici, exista deja o comunitate slavă, implicată în comerțul cu sare. De aici provine și numele satului. În timpul acelor vremuri, sarea era un important produs comercial, având în vedere că în acea perioadă nu existau frigidere, sarea era folosită de toată lumea pentru a conservă alimentele.Prin 1217, Sălacea deținea un stoc mare de sare și a devenit un centru comercial înfloritor în regiune. Aceasta este ceea ce i-a determinat pe primii unguri se stabilească aici.

De-a lungul timpului, comerțul cu sare s-a diminuat și a fost înlocuit treptat de producerea vinului. În timpurile moderne, viticultura a devenit una dintre principalele activităti din zonă. Astăzi, Sălacea este cunoscut sub numele de „Satul celor 1000 pivnițe”. Cu toate acestea, la suprafață arată ca orice alt sat din zonă, dar odată ce te duci pe oricare dintre cele șapte alei secundare, vei începe să observi intrările în beciurile vechi de 300 de ani.

 

image via adevarul.ro
image via adevarul.ro

Dintr-o dată te vei simți ca și cum te afli într-o altă lume, în alte vremuri, cu aceste porți colorate acoperite de iederă, și liniștea totală de la tară, tulburată doar de ciripitul păsărilor. În cadrul acestor numeroase pivnițe, sătenii depozitează cereale, cartofi sau butoaie de vin. Făcând o plimbare pe aceste străzi înguste, vei întâlni numeroase astfel de pivnițe vechi de sute de ani, unele încuiate, iar altele fără proprietar, odihnindu-se la umbra nucilor bătrâni.

„Cea mai veche dintre pivnițe datează din 1803. Acestea au o lungime de cel puțin 30 de metri, dar pot ajunge chiar și la 80 de metri. Mărimea pivnițelor este în directă corelație cu averile proprietarilor, cu cât este mai mare pivnița, cu atât este familia mai bogată. Vinurile produse aici, în Valea Ierului sunt păstrate limpezi, savuroase și reci. Aceste pivnițe sunt construite să fie cât mai aproape de proprietari cu putință, fie direct în stâncă, fie cu posibilitatea de a fi parțial acoperite cu pământ.” spune Béla Horváth, primar in Sălacea.

image via salacea.ro
image via salacea.ro

Cei care se decid să viziteze satul vor putea vedea o casă veche de 160 de ani, datând în jurul anului 1850. Casa a fost restaurată și transformată în muzeu. Este construită din pământ compactat și are un acoperiș din stuf. Totul a fost păstrat așa cum ar fi fost în secolul 19, de la fotografiile de familie, obiecte etnografice, artefacte religioase, până la grajduri, echipamente agricole și cele pentru producția vinului.

(Source)

646x528-3
image via adevarul.ro
10481eebda640bb_dscf1399
image via salacea.ro

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

Incredibila Capelă din România

30 De Adevăruri Incredibile Despre Pablo Escobar