in

Peștii De Acvariu Aruncați în Râuri Distrug Ecosistemul

Peștii De Acvariu Aruncați în Râuri Distrug Ecosistemul

103944075_3c4e5838b4_b-1024x768

Majoritatea dintre noi am avut la un moment dat un acvariu cu câțiva pești, sau măcar niște broaște țestoase. Carasul auriu este cea mai comuna specie de pește din acvariile oamenilor. Dar, cum oamenii se plictisesc ușor, fac lucruri „omenești” și se gândesc să renunțe la ei, oferindu-le o viață nouă în râuri, pârâuri sau lacuri. Depinde ce are fiecare mai aproape de casă.

Nu mulți ar crede că peștii lor chiar au o șansă la supraviețuire în natură, cel mult va ajunge desert pentru vreun pește din sălbăticie. Nimic mai greșit de atât. Odată eliberați în sălbăticie, acești carași pot deveni un mare pericol pentru ecosistemul local, având posibilitatea de a ajunge la dimensiuni destul de mari.

Spre exemplu, carașii aurii au fost introduși în râul Vasse din Australia acum 12 ani, iar de atunci, populația lor a crescut semnificativ. După cum te-ai aștepta, nu a fost un eveniment natural, se pare doar că foarte multi oameni din zonă obișnuiau să își arunce aici peștii de care s-au plictisit. Această acțiune a transformat carașii aurii într-o specie invazivă, având acum un impact negativ asupra ecosistemului local.

“Probabil erau animalele de casă ale copiilor, iar atunci când aceștia au plecat la facultate, părinții nu au vrut să se mai ocupe de acvariu, așa ca au aruncat peștii în apele locale.” declară Stephen Beatty, cercetător de la universitatea Murdoch in Perth pentru ABC News.

“Din păcate, mulți oameni nu înțeleg faptul că apele sunt în general legate între ele iar dintr-un pârâu local se poate ajunge într-un râu mai mare unde acești pești pot face multe daune speciilor native si habitatului acvatic.”

15 carași aurii au fost identificati de către o echipă în Busselton și traseul lor a fost monitorizat prin GPS pentru un an pentru a vedea cu exactitate ce se întâmplă. Descoperirile eu arătat că peștii se mișcă mult mai rapid decât s-ar fi crezut inițial.

“Cercetările noastre au identificat faptul că acești pești migrează semnificativ în perioada de împerechere, anumiti pești deplasându-șe peste 230 de kilometri în timpul anului”, spune Beatty.

Problema pe care cei care eliberează acești pești în natură nu reușesc sa o conceapă este că peștii vor crește în mărime atât de mult cât le permit resursele naturale disponibile.

Peștii De Acvariu Aruncați în Râuri Distrug Ecosistemul
Cântărind 2kg, l-am putea numi plin de resurse.

Și prin resurse disponibile, ne referim la alți pești, din moment ce carașii sunt carnivori.

Ba chiar mai mult, acești carași aurii au introdus deja noi boli în râuri, ceva ce este direct responsabil pentru declinul speciilor native. Nu vă gândiți ca aceste lucru se întâmplă numai în Australia, nici la noi lucrurile nu stau mai bine, doar ca în România acest domeniu nu este la fel de bine cercetat ca în alte țări.

Peștii De Acvariu Aruncați în Râuri Distrug Ecosistemul
Crapul Koi, o altă specie invazivă aruncată de oameni, poate ajunge până la 8kg si 1 metru lungime în sălbăticie.

 

Întreaga lucrare numită, “First evidence of spawning migration by goldfish (Carassius auratus); implications for control of a globally invasive species” a fost  publicată în jurnalul Ecology of Freshwater Fish.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

Hărți Ale Țărilor Din Mâncare Tradițională

Secretele Reginelor Striptease-ului Anilor 1950