in

Firijba-Satul Românesc Uitat de Lume, Vechi de 2000 Ani

 Firijba-Satul Românesc Uitat de Lume, Vechi de 2000 Ani

satul romanesc
via lupuldacicblogg.wordpress.com

Istoria umană în regiunea care astăzi este România datează încă de la primii oameni care au călcat pe acest continent. Chiar dacă evenimentele mai moderne din regiune indică o conducere solitară începând cu secolul 13, oamenii au locuit în regiune cu mult timp înainte de aceasta. În vremurile romane, provincia Dacia (România modernă) a fost asimilată de către imperiul roman, doar pentru a fi mai târziu abandonată și lăsată să înfrunte hoardele de barbari.

Cu toate aceste, sus în munții Carpați, mulți oameni au supraviețuit valurilor migratoare, încercând să își făurească propriul lor destin. Chiar și în ziua de azi, un astfel de sat Românesc rămâne în mare parte neschimbat, datând acelor vremuri antice. Deși atestat oficial abia în 1850 cu o populație de 100 de persoane, până în 1900 satul ajunsese la 150 de locuitori. Astăzi, Firijba este casă pentru 11 familii și un total de 32 de case, majoritatea locuitorilor fiind femei vârstnice. Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, mulți tineri și-au căutat un viitor mai bun în țările vestice, lăsându-și ținuturile natale în grija părinților sau a bunicilor.

catun-3
via libertatea.ro

Chiar dacă cel mai tânăr locuitor al satului are puțin peste 80 de ani, nimeni nu pare să simtă suferința vârstei înaintate, aceștia continuând să lucreze pământul, să crape lemne și să își îngrijească animalele, la fel cum au făcut timp de multe generații. Într-un interviu acordat ziarului Vocea Valcii, un bătrân din sat spune: “Am reușit să aranjăm cu un șofer și vine cu mașina să ne aducă pâine. Când avem nevoie de un aliment sau ceva mergem pe picioare pană jos în sat, la târg. Mai luăm de acolo una alta.”

Instituții strasine, cum ar fi Universitatea din Vienna sunt interesate de Firijba și de istoria sa, cu speranța că vor putea recrea modul de viață mult uitat al Dacilor. Guvernul României a elaborat un plan de a transforma satul într-o atracție turistică națională. Sperăm că prin aceste acțiuni vor reuși să păstreze Firijba, localnicii săi și peisajele înconjurătoare așa cum au fost în urmă cu 2000 de ani.

(Source)

via expunere.com
via expunere.com

Valcea3-1024x768

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

România Pitorească A Anilor ’30

O Fotografă Din România Capturează Frumusețea Din Toată Lumea