in ,

Cel Mai Rapid Animal Din Lume Este Un Liliac

cel mai rapid animal
Liliacul Mexican Fără Coadă foto via flbg.org

 Dacă te-ai gândit vreodată care ar fi cel mai rapid animal zburător și ți-au trecut prin minte tot felul de păsări măiestre cum ar fi vulturul sau albatrosul, te-ai cam înșelat. Cel mai rapid animal este probabil cel la care nu te-ai fi gândit vreodată și anume o specie de liliac. Mai exact este vorba despre Liliecii Mexicani Fără Coadă (Tadarida brasiliensis). Oameni de știință din Statele Unite și Institutul Ornitologic Max Planck din Germania au înregistrat liliacul în timp ce zbura la viteze de peste 160 km/h.

Aceste rezultate i-au șocat pe cercetători, mai ales având în vedere faptul că liliecii nu sunt nicei pe departe o specie care să exceleze la viteze. Forma și structura aripilor lor favorizează rezistența acestora la aer, afectând astfel negativ velocitatea. Dar, Liliacul Mexican Fără Coadă are aripi mai lungi în raport cu corpul său, în combinație cu o formă a corpului ce se aseamănă unui proiectil îi oferă toate avantajele aerodinamice.

„”Inițial, nu ne-a venit să credem valoarea rezultatelor, însă informațiile erau corecte. Ocazional, femelele liliac, ce cântăresc între 11 și 12 grame zboară la viteze de peste 160 km pe oră. Un nou record pentru zbor orizontal.” spune Kamran Safi, de la Institutul pentru Ornitologie Max Planck.

Păsările au fost considerate întotdeauna deținătoarele trofeului pentru zbor, fie că vorbim despre viteză, înălțime sau distanță. Șoimul călător spre exemplu, poate ajunge la viteze de până la 300 km/h, dar asta în picaj. Nicio altă specie de animal nu poate egala viteza Liliacului Mexican fără Coadă în linie dreaptă, orizontală.

cel mai rapid animal
Liliacul Mexican Fără Coadă foto via forestventure.com

Pentru a urmări și măsura cât mai precis aceste viteze, oamenii de știință au atașat un mini stransmitator cu o greutate de 0.56 grame pe spatele liliacului și l-au urmărit pentru câteva zile prin receptoare montate pe avioane de dimensiuni mici. Adezivul folosit a fost special conceput pentru a se dezintegra în câteva zile, moment în care transmițătorul ar fi căzut pe pământ. Rezultatele au fost publicate în  Royal Society Open Science.

(Source)

Așteptăm părerile voastre în secțiunea de comment-uri de mai jos.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

Amerindieni la Începutul Anilor 1900

Top 7 Festivaluri Sexy din Lume